In hypotheekvoorwaarden zijn veel van uw rechten en plichten tegenover de geldverstrekker vastgelegd. Kunt u uw hypotheek hoger inschrijven, zodat met toekomstige verbouwingen rekening kan worden gehouden? Kunt u vervroegd aflossen? Kunt u bij verhuizen de hypotheekrente meenemen? Kunt u boetevrij aflossen? Hypotheekvoorwaarden zijn van groot belang. Zorg dat zij optimaal bij u passen, nu en in de toekomst.

 

Lage rente, kale voorwaarden

 

Geldverstrekkers kunnen u een voordeel-, basis of budgethypotheek bieden, tegen een lagere rente. Maar let op: De uitgeklede voorwaarden kunnen u in de toekomst geld kosten. Wij bekijken wat de voorwaarden voor u persoonlijk betekenen en wat afwijkend is aan deze specifieke voorwaarden.

 

Extra geld lenen

 

Heeft u toekomstige verbouwplannen? Dan kunt u uw hypotheek hoger inschrijven bij de notaris. Zo reserveert u alvast kredietruimte voor de toekomst.  

Bijna alle geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid. Voor welk bedrag u de hypotheek maximaal mag laten inschrijven, verschilt per geldverstrekker en per situatie. Wilt u gebruikmaken van de kredietruimte? Dan toetst de geldverstrekker u opnieuw en bekijkt of uw inkomen en de waarde van uw woning hoog genoeg zijn.

 

Vervroegd aflossen

 

Ieder jaar mag u een deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Dat boetevrije deel is een percentage van het oorspronkelijk geleende bedrag, meestal 10%. Lost u in een jaar meer af dan boetevrij is toegestaan, dan moet u waarschijnlijk een boete betalen. Sommige geldverstrekkers hanteren een minimumboete of brengen administratiekosten in rekening. 

 

Is het voor mij verstandig om extra af te lossen? 

 

Heeft u spaargeld en vraag u zich af of aflossen in uw specifieke geval aantrekkelijk is? Hoe zit het met de belasting als u extra aflost? En kunt u een schenking ook gebruiken om de hypotheek mee af te lossen? Neem contact met ons op. Wij berekenen wat voor u het meest gunstig is om te doen.

 

Verhuizen

 

Hypotheekrente meenemen 

U kunt de hypotheekrente meenemen als u verhuist naar een volgende koopwoning. Dat is vooral interessant als de rente die u betaalt (bijvoorbeeld 5%) lager is dan de dagrente op dat moment (bijvoorbeeld 7%). Het meeverhuizen van de hypotheekrente kan alleen als u bij dezelfde geldverstrekker blijft. Is voor de nieuwe woning een hogere lening nodig, dan leent u het extra deel tegen de dagrente.   

 

Boetevrij aflossen

Bij verhuizing mag u meestal boetevrij aflossen. Heeft u een hypotheek met uitgeklede voorwaarden, dan kan het zijn dat u een boete moet betalen. 

 

Acties