Starten als ZZP-er (zelfstandige zonder personeel) of freelancer gaat vaak heel snel. Vaak kunt u aan de slag zonder startkapitaal. Toch zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. De Belastingdienst bijvoorbeeld.

 

Wat is een freelancer of ZZP-er?

 

De begrippen ZZP-er en freelancer betekenen hetzelfde. Als freelancer of ZZP-er werkt u voor verschillende opdrachtgevers, zonder dat er sprake is van een dienstverband. Denk aan een metselaar die voor allerlei aannemers klussen uitvoert of bijvoorbeeld een fotograaf.

Voor freelancers of ZZP-ers gelden dezelfde regels als voor andere ondernemers. Zoals inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Houd hierbij rekening met het feit dat freelance en ZZP geen aparte rechtsvormen zijn. Veel ZZP-ers en freelancers kiezen voor een eenmanszaak of een bv.

 

VAR-verklaring

 

Als ZZP-er loopt u soms het risico op een verkapt dienstverband: uw situatie lijkt sterk op een betrekking in dienstverband. U denkt dan zelf dat u zelfstandig bent, maar de belastingdienst en het UWV zien dat anders. Daarom is er de VAR-verklaring.

Niet alleen de Belastingdienst en het UWV, maar ook uw opdrachtgevers willen graag weten of ze met een zelfstandige van doen hebben. Anders moeten zij loonbelasting en sociale premies voor u betalen. Met een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) kunt u aantonen dat u ondernemer bent. Hiermee geeft u uw opdrachtgever (financiële) zekerheid.

 

Wetswijziging VAR

 

Een nieuw systeem van modelovereenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer zal de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) gaan vervangen. In de nieuwe situatie zijn zowel opdrachtgever als opdrachtnemer verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie. De wijziging gaat naar verwachting in per 1 april 2016. Er is een overgangsregeling. Uw VAR voor 2014 en 2015 blijft ook in 2016 geldig totdat deze wijziging ingaat.

 

Acties